SNČJ
dotýkat se nedok. (dotíkat se/sa, dotejkat se, dotijkat se, dotýkat sa, dotejkať se, dotýkať sa, dotykať se, dotykac’ se, dotykač se, dotykač še, dotíkac sa)
1 cúz přicházet v dotyk s něčím: musi se to seštelovať, abi to mlelo, ale nesmí se to dotejkať Jablonec nad Jizerou SM (Buřany); mňel držeť nasávací haďici ve voďe, abi se nedotejkala nna Jilemnice SM; potřebovala, abi se ňigdo její ráni nedotijkal Klenčí pod Čerchovem DO; teho se nedotiké, de f tim eletrika Lipová PV; zed opevňeňí sa jednú stranú dotíkała kosteła Starý Hrozenkov UH; ďeťi olizovały prstečky, keré sa tych slatkosťí dotýkały Valašské Klobouky ZL; obec se na Padełkoh dotejkała starej cesty Jindřichov PR; ňedotykaj se fčyle kluček! Štramberk NJ; umi se obratňe a lechce dotykadz’ ran Ostravsko; dotejkat se Sněžné ZR (Krátká); dotykač se Studénka NJ; dotykač še Jablunkov FM; ▲ chitaj si ju, milej sinečku, chitaj, enom sa jí péreg nedotíkaj Kněždub HO – část písně 2 loučit se dotykem se zemřelým: dotýkať sa Valašsko 3 vztahovat se, týkat se: co se zdravi dotejče, bejvalo kiselo Lípa nad Orlicí RK; co se mího rozumu dotejče Zlonice KL; co se mňe dotejče Poděbrady NB (Přední Lhota); co se toho dotejče Hvozd PM
● šli tak lechce, jako bi se zemňe nedotejkali Šárovcova Lhota JC (Tikov) – velmi lehce
→  dotýkávat se nedok. (dotejkávať se) 1 nás. k 1: dotejkávať se Karlovice SM (Svatoňovice) 2 nás. k 2: dotejkávať se Karlovice SM (Svatoňovice)
PSJČ; SSJČ
Ko